rubrikbild_julius

För ett bra tag sedan hörde en holländare vid namn Robert av sig och undrade om jag kunde hjälpa honom att fotografera en målning av Julius Kronberg, då han håller på med en bok om just Julius.
jag tänkte det kunde vara trevligt, då målningen fanns på Hallwylska Palatset. Vad jag inte visste var att det finns 64 målningar av Kronberg där =) , dock var det nu bara 6 stycken ungefär som skulle fotas.
pelle_stege

Väl där visar det sig att målningarna sitter högt upp, så det blir ett konstigt perspektiv, och det är dessutom väldigt mörkt. Et låna av stege hjälpte till lite men det fick fixas en del i ett välkänt redigeringsprogram efteråt.

Även ett tak skulle fotas då det finns en gigantisk takmålning i rokoko-rummet i Hallwylska. Fantastiska bilder.

Efter Hallwylska skulle vi dra vidare till Skansen och Julius Kronbergs atelje som finns där. Hade jag ingen aning om. Ett eget hus med bara två fönster.

Så fort jag kom in i själva ateljerummet, var allt magiskt. Ett stort fönster, väldigt högt placerat, som en giganstisk softbox, sprider ljuset över lokalen på ett tjusigt sätt, med vita ”gardiner” som gick att dra bort. 

I detta rum tog ett gäng bilder, inklusive 360×180 panoramor. Mitt på golvet ligger värmeapparater mm för att temperaturen inta ska ändras under årstiderna och dem fick man inte röra ens, så det gällde att hitta en position så de inte syntes, så det fick bli mellan två skrivbord ( se PANORAMA ).

Och här är Rune Söderqvist, mannen som skapade Abba-loggan och som dessutom fixade omslaget till ABBA album The Visitors, som fotograferades just i Julius atelje. Det fotot togs samma dag som Abba museet öppnade. Vilket sammanträffande.

rune_wp

Nedan är lite fler bilder från besöket.