Mobil

Efter att ha haft en mobiltelefon i 5 år som varit seg och tagit otroligt dåliga bilder kvalitetsmässigt, skaffade jag en ny äntligen. Svårt att välja minsann. Och jag valde nog fel, fast jag är ändå vän med den. Det blev den billigare varianten av Huawei Mate 10, Lite. Den saknar många enkla funktioner jag skulle vilja ha och komprimerar bilder och brusreducerar på ett sätt som gör att bilderna ser tecknande ut när man ser dem i 100%.

Men en poäng för mig var att den kan fota i RAW format så man slipper en massa automatik i redigering. Dock så blir det i RAW-formatet en väldigt obehaglig grön vinjetterna ( verkar vara så även i de dyrare modellerna. Klagomål härskar på forum ). Den är svår att bli av med helt och hållet ( dock lyckas jpg versionen som görs automatiskt fixa det galant, men blir ”tecknad” ). Önskar att de hade en RAW profil man kunde använda i ACR i Photoshop. Kanske kommer.

Men det som är viktigt för mig är att kunna ha med sig en form av kamera jämt, utan att man behöver vara medveten om det hela tiden. Guld. Och en del bilder kan bli ok, och i vissa fall kan man hitta egna varianter. Här är en del exempel på bilder jag tagit.