MUSIK

header_musik_NY

Förr om åren var jag nån form av musiker. Och var aktiv i 15 år ungefär, och så gjorde jag lite demos hemma, för skojs skull och för repertoar till Sweet Pain mm …

Hökarängens Toner

Jag skrev en sång, till min utställning ”Är Detta Hökarängen?”, som med konstiga ordalag beskriver Sveriges första gågata, Helldéns väg, Konstiga Fönstret, vår utställningslokal, och Cornelis Visrum där trubadurer uppträder varje vecka. Och så fick jag Helena Eriksson, som också är Hökarängsbo att sjunga in en demo av den. Det var spännande då det var länge sedan jag skrev och försökte spela in nåt. ( rubbade texten kan ses här TEXTEN ).

Yes It’s Christmas Time

Nu är det juletid och mitt alias Little Jimmy Stevens har gjort en julblues, med Knock-Out Greg på sång.

Nu har mitt alter ego  Wade Birdie Johnson hamnat på Spotify med Reflective Notes, en låt i genren Smooth Jazz som han skrev till fashion-modellen Pauline O’Neil för tänkt användning till hennes catwalk-uppträdanden ( hon hade en egen form för det ).

SVEN ZETTERBERG

Sven Zetterberg, som tyvärr inte är ibland oss längre har jag haft många typer av samarbeten med, skivomslag, hemsidor, fotosessioner mm.Jag följde honom redan på 70-talet då han hade bandet Telge Bluesorkester. Tror vi träffades första gången på Magnus Ladulås ( ca 1972 ) då Sunnyland Slim var där och spelade. På 90-talet hade Max Schultz och jag ett band, Sweet Pain där Sven var en av huvudrollsinnehavarna. Jag skrev en hel del låtar och gjorde demos hemma hos mig och en som ingen hört förut är denna, I Once Knew The Love From You . Kanske passande att lägga ut den nu. Och lägger ut några till.

I Once Knew The Love From You
Den finns som video nu också på youTube med bilder som jag tagit under årens lopp på Sven. VIDEON.

… och en till …

Date With A Heartache

.. en av de första demona vi gjorde var en rubbad låt, Do The Pikehead, som grundar sig på något av Svens väldigt roliga språkbruk. ( översatt från Gäddskalle, får ta och förklara närmare vid tillfälle =). texten avslöjar kanske något.

Do The Pikehead

… och den kärleksdystopiska …

Love Is Like A Creditcrd ( The Bill Comes Later )

På 90-talet jobbade jag mycket med samplers ( Ensoniq ), och gjorde demos för Estrad Musik bl a. I detta fall gjordes en demo med sång och alla instrument, rymmandes på en diskett =) ( 1,4 MB ), vilket gjorde att man fick korta ned alla samplingar och loopa, och ändra frekvenser hit och dit, och exkludera textrader. Men spännande att spela blues och soul på syntar och samplers. Här är disklettversionen av låten, direkt från samplern ( ASR-10 ).

( Diskettversion )Someone´s Got His Hands Full ( Of My Wife )
Den ”riktiga” versionen är en demo vi spelade in hemma hos mig för bandet Sweet Pain med lite konstiga ljud.

Someone´s Got His Hands Full ( Of My Wife )

————————————————

Jag samplade mycket akustiska instrument förr. Här är en av Eric Bibbs låtar jag arrangerade med enbart samplade ljud. Allt spelat på klaviatur ( alltså inga färdiga fraser ).

So Glad

Och här är en lite rubbad remix av Rolffe Wikströms version av Allt Är Gjort Av Plåt ( Stefan Sundström ), i Morricone-tappning kanske man kan säga =) .

Allt Är Gjort Av Plåt

Något jag tyckte var roligt var att spela gitarr, fast på klaviaturen, att använda Pitchhjulet för att töja på ”strängarna” och anlägga vibraton. Och modulationshjulet som svajarm. Här är några exempel några gitarrsolon spelade på klaviatur. ( i dessa fall min favorit DX7 som triggar ljuden i en ASR-10 ).

Svajarmsflum

Country Telecaster Twang

Soundet från Telecaster och blandat med country gillar jag mycket. Här en telcaster som lät bra, som jag hittade på Estrad Musik på den tiden det begav sig.

Gitarrtävling

Bidrag till en gitarrtävling, där jag gick vidare. men var till slut tvungen att avslöja att allt var spelat på klaviatur och inte strängar =) Fort skulle det gå tyckte jag.

Soul Corner

En gång i tiden gjorde jag och Mats Palmgren ett tänkt förslag till signatur för programmet Soul Corner som skulle byta tema.

Jingle Bells ( Bjällerklang i jazzig version ).

I’m a Virgin Converter 
Är förmodligen den mest ekivoka texten jag gjort =)  Här är det Knock-Out Greg på sång. Den spelades in på skiva av Blue Hammer. Denna version är demoinspelningen och som allt annat här gjord i lilla hemmastudion, som jag hade då, innan det byttes till blixtar och paraplyer =) .

Once A Lover, Twice A Fool
En av de första låtarna jag skrev till mitt och Max Schultz band Sweet Pain. I våra ögon ett superband då vi bl a hade Eric Bibb och Sven Zetterberg med i bandet. Här är en hemmainspelning , demo , av låten med Eric Bibb på sång.

Samplad Sax
Superkort version av en demo med saxofon.Det är egentligen Ensoniqs fabrikssamplade sax men jag lade till ljud från klaffar och väs och så.Demon börjar med att saxofonisten går fram till mikrofonen. Såna små grejer kunde göra intryck när men demade samplers på den tiden.

Fasching ( instrumental )
Kallar denna Fasching då den skulle framföras där för första gången vid nån spelning. Kommer inte ihåg alltför tydligt. I alla fall under min fusionperiod. Mitt önskeband heter The Partypleasers, och spelar altt möjligt instrumentalt, mest lånat från 60-talet. Temat låter så här.

The Partypleasers Theme
Nån gång i framtiden när en inbjudan kommer att spela på Playboy jazz festival, då sätts The Partypleasers ihop och spelar en konsert med denna typ av glada låtar.

No Love Without Pain
Nevada Cato sjöng en hel del hemma hos mig, mina låtar, och jag gjorde bakgrunder till en del av hans låtar. Den första som jag spelade in hemma var denna, No Love Without Pain, då jag ville ha nån blandning av lite stilar.