Spel i Flash

header_games


Jag började med Flash ca 1998 då jag far fascinerad av vektorgrafiken bla. Att man kunde göra en hel sida med gradienter och knappar som inte tog upp mer minne än några ynka kilobyte. Jag hade funderat på Flash ett bra tag, men när version 3 kom, där transparens ingick som en effekt då kunde jag inte hålla mig längre.
I de första versionerna fanns i stort sett bara animeringsverktyg och tidslinjer man kunde manipulera, samt enkla kommandon att sätt på knappar ( som att gå till andra ställen på tidslinjen ).
Även där gick det dock att göra spelliknande saker. Mitt första var ett spel där en älg var uttrustad med gevär på jakt efter jägare =) . Men sen blev det mer avancerat med sk Actionscript, och jag hängde inte med alls. men bestämde för att gör upprepade försök tils något fastnade. Till slut förstod jag grunden av variabler, loopar och ifsatser, vilket visade sig att man kunde komma ganska långt med.

Här är en del av de spel jag gjort. Många är lite knepiga och kräver att man läser lite i instruktionerna.

DropUp

… är nog min favorit. Där det gäller att släppa ”bollen” så den träffar kulorna som inte är svarta. Ligger det fler kulor av samma färg intil så åker de iväg också och man får extra poäng för det. Finns en räknare somm håller koll på hur många kulor som försvinner i genomsnitt per ”släpp”. 3 nivåer och highscorelista.

knapp_dropup

FlipOut

… var en rejäl utmaning. Ett annorlunda flipperspel med ”målvakt” och biljard-hål i hörnorna, som man kan täppa till en i taget med nummertangenterna 1-4. Det går också att tilta spelet, vända gravitationen mm. Den högra svampen går att ändra position på i höjdled.

knapp_flipout

Labyrinth

… enormt frustrerande. Inspirerat av gammalt Brio spel some hette Labyrunt, där man styrde en kulas väg genom att vicka på brädan so kulan ligger på. Här använder man piltangenterna för att vicka på brädan och Spacebar ( mellanslagstangenten ) för att nollställa brädan/lutningen. Många nivåer. ( highscore inte fixat än, då den flyttats från annan server ).

Slot Of Fortune

Detta är ett spel som är en blandning av enarmad bandit och Wheel of Fortune. man kan välja olika ämnesområden som , filmer, ordspråk och bluesartister.
Man spelar på den enarmade banditen för att få en eventuelt högre insats per bokstav, som man gissar kan ingå i lösningen. Man kan bara välja konsonanter kostnadsfritt. Det går också på tid, då summan för hela lösningen minskar för varje minut.

PathPicker


knapp_pathpicker